Comanda carti online de la edituri romanesti si din strainatate.
Free Call 0268 411 986

1989. Toamna națiunilor

45.00 lei

SKU: 978-973-46-3446-0 Categorii: , , Etichete: , , Product ID: 3689

Descriere

Volumul prezinta schimbarile care au inceput in Polonia, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, Romania si Bulgaria in a doua jumatate a anilor ‘80 si au culminat cu prabusirea sistemului comunist in 1989, accentul fiind pus nu atit pe evenimentele in sine, cit mai ales pe cauzele si consecintele acestora, pe studiul comparativ al sistemelor si pe caracterul specific al schimbarii din fiecare tara. Autorii isi sprijina cerce tari le pe doua teze: incapacitatea economica a sistemului comunist si faptul ca impulsul catre reforma nu a venit din interiorul tarilor Europei Centrale si de Est, ci dinspre Uniunea Sovietica. Importanta lucrarii este sporita de analiza traseului parcurs de aceste tari in aproape un sfert de secol de evolutie postcomunista.
„Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz si Pawel Ukielski descriu evenimentele care au avut loc in 1989 in Polonia, Ungaria, Republica Democrata Germana, Ceho-slovacia, Bulgaria si Romania si care au tinut planeta agitata pe parcursul intregului an. Autorii ne prezinta argumentat cauzele care au dus la caderea sistemului comunist in Europa Centrala si de Est, dezvoltind un intreg palier de argumente, de la criza sistemica a regimurilor si rolul disidentei pina la noul model reformist de politica adoptat de Mihail Gorbaciov, care a provocat neintentionat prabusirea sistemului pe care il dorea salvat. In plus, autorii vin in intimpinarea cititorului interesat cu o noua cercetare a traseului pe care fiecare dintre tarile studiate l-a avut dupa caderea comunismului. Utila ca sa intelegem ca, asa cum nu putem compara evenimentele din 1989 din Romania cu cele din Ungaria sau Polonia ori pe cele din Bulgaria cu cele din RDG sau Cehoslovacia, nici tranzitia din toate aceste tari nu a parcurs si nici nu avea cum sa parcurga drumuri asemanatoare. Utila, de asemenea, ca sa nu uitam fragilitatea demo-cratiei si complicatele procese de consolidare a ei.
Preferind in mod inspirat varianta textului scris atragator, cei trei autori reusesc performanta de a povesti si de a conversa. De a povesti istoria recenta si dramatica a sase tari europene, printre care si a noastra. Apoi, de a conversa cu noi, cititorii, despre tranzitie si democratie, subiecte care ne-au marcat existenta de peste douazeci de ani. Credeti ca aveti in mina doar o carte stiintifica? Cititi-o! Va veti bucura de o lectura placuta, usoara, dar cu greutate insemnata in acelasi timp.” (Stejarel Olaru)
Din cuprins:

Polonia: unde a inceput totul • Ungaria: schimbari nefinalizate • RDG: esecul revolutiei? • Cehoslovacia: implozia sistemului • Romania: un decembrie insingerat • Bulgaria: in cautarea unui sfirsit al comunismului

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „1989. Toamna națiunilor”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *