Comanda carti online de la edituri romanesti si din strainatate.
Free Call 0268 411 986

Ce au fost boierii mari in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX)

45.00 lei

Neagu Djuvara, pare-se ultimul Gradistean, ofera un capitol inedit de ilustratii, facsmilie, arbori genealogici, tabele de ascendenti, indici de familii inrudite.

S-ar parea ca, potrivit uneia dintre genealogii, nepoata sa reia saga familiei Gradisteanu, casatorindu-se cu un alt descendent al unei alte ramuri a Gradistenilor!

Stoc epuizat

SKU: 9789735026776 Categorii: , Etichetă: Product ID: 8395

Descriere

Ce au fost „boierii mari” in tara Romaneasca. Saga Gradistenilor este o cercetare asupra unei familii boieresti si, in fapt, un volum ce priveste istoria institutiilor politice romanesti premoderne.

Fara tagada, asa cum reiese din minunata demonstratie a autorului, istoria boierimii romane atinge incontinuu istoria politica a principatelor, deoarece marea boierime a jucat un rol foarte insemnat – ba chiar dominant in guvernarea tarii, dinainte de „descalecatori” si pana la nasterea Romaniei moderne. Vom descoperi in ce fel marile familii boieresti si-au dobandit sau si-au pierdut mosiile si, odata cu averile, privilegiile politice si dregatoriile inalte.

Cum au fost rand pe rand si mai mult sau mai putin constient, agentii aproape exclusivi a trei influente straine, determinante in domeniul culturii: cea slavona, in primele timpuri ale Evului nostru Mediu, cea greaca, apoi turco-fanariota, in secolele XVII-XVIII, la urma cea franceza in secolul al XIX-lea si inceputul celui de al XX-lea.

Cum au incheiat aliante de familie, puternic marcate de endogamie, pentru a conserva rangurile si din nou averile.

Cum femeile, adesea aprige, au jucat un rol insemnat in transmiterea numelui. Cum ei, boierii, au fost promotorii modernizarii Romaniei ca revolutionari, reformatori, oameni politici.

Cum, catre sfarsitul veacului al XIX-lea, cand sarcina guvernarii Romaniei este preluata de burghezia nationala, neamul Gradistenilor se stinge in dureri: moarte timpurie, sinucideri, copii din flori, alienatie mentala.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Ce au fost boierii mari in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX)”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *