Comanda carti online de la edituri romanesti si din strainatate.
Free Call 0268 411 986

Cruciati, tirani si banditi. Vol. 1 – In Rusia sovietelor

24.00 lei

Stoc epuizat

SKU: 6423114000065 Categorie: Etichetă: Product ID: 9548

Descriere

Elie Bufnea s-a nascut in satul Runc, actualmente in judetul Alba. Participa la primul razboi mondial ca ofiter recrutat in armata austro-ungara, dar odata cu intrarea Romaniei in razboi reuseste sa treaca in tara. Dupa pacea de la Buftea-Bucuresti, impreuna cu alti inimosi ofiteri, hotaraste sa traverseze parte din Rusia cuprinsa de flacarile revolutiei si ale razboiului civil pentru a ajunge alaturi de voluntarii romani ce provin din prizonierii de razboi ardeleni si bucovineni cazuti la rusi. Astfel, Elie Bufnea va fi martor si participant la una dintre cele mai memorabile campanii romanesti, la mii de kilometri de tara.

El a lasat scrise intamplarile si pataniile de-a lungul a mai bine de trei ani si mii de kilometri parcursi, infruntand pericole pentru a ajunge la Corpul Voluntarilor Romani din Siberia, apoi in luptele grele printre troiene de zapada impotriva trupelor bolsevice. Bravura de care au dat dovada voluntarii romani i-au facut pe bolsevici sa denumeasca corpul romanesc „Dikaia divizia“ – Divizia salbatica.

Relatam aici memoriile lui, fara a schimba ceva din ceea ce a scris sau simtit, lasandu-va dumneavoastra, cititorilor nostri, sa judecati faptele si meritele. Fiindca ele au fost supuse deja judecatii istoriei.

„Cruciati, tirani si banditi – sunt rezultatul insemnarilor din zbuciumul a trei ani (1918–1921), traiti in vartejul nebuniei revolutionare din fostul imperiu al tarilor. Dau publicitatii, revazute si coordonate, aceste insemnari convins, ca partea subiectiva de la inceputul primului volum nu micsoreaza valoarea lor documentara.

Astazi, mai mult ca oricand, exemplul vecinilor de peste Nistru, trebuie sa constituie pentru toti romanii un indreptar, iar pentru fanaticii doctrinari politici de dreapta sau de stanga, un sangeros si dramatic avertisment.

Cruciati, tirani si banditi sunt personaje si mase de oameni, tipuri si colectivitati dintr-o lume ignoranta de tiranie si jaf, de fanatism si ura, de viclenie si minciuna, – dintr-o lume de patimi violente, in care uriasul imperiu rusesc traieste apocaliptice chinuri si suferinte.“

 

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Cruciati, tirani si banditi. Vol. 1 – In Rusia sovietelor”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *