Comanda carti online de la edituri romanesti si din strainatate.
Free Call 0268 510 013

Razboi, pace si comert in Islam. Tarile Romane si dreptul otoman al popoarelor

60.00 lei

Cod Produs: 978-973-46-3247-3 Categorii: , Etichetă: Product ID: 3637

Descriere

Lucrare de referinta pentru istoria otomana si a sud-estului Europei, distinsa cu Premiul „Nicolae Iorga“ al Academiei Romane.

Volumul analizeaza viziunea politica si juridica otomana asupra razboiului, pacii si comertului cu nemusulmanii – fie ei indivizi, comunitati sau state. De la cadrul larg reprezentat de normele generale, analiza se restrange la relatiile dintre Poarta otomana si principatele Valahia, Moldova si Transilvania.

Sunt prezentate relatiile de putere dintre voievozii tributari si sultani, statutul juridic al muntenilor, moldovenilor si ardelenilor ca supusi ai padisahilor, precum si locul principatelor de la nord de Dunare in cadrul Imperiului otoman, toate asa cum au prins contur in vremea lui Suleyman Magnificul si cum au evoluat in secolele urmatoare.

Initial principatele dunarene s-au aflat sub incidenta „expeditiilor sfinte“ declansate de turcii otomani cu scopul de a le ingloba in „Casa Islamului“. S-a discutat mult in istoriografia romana despre „inchinarea“ domnilor moldo-valahi si despre presupusele „tratate“ („Capitulatii“) prin care statutul politico-juridic al Valahiei si Moldovei fata de Poarta otomana ar fi fost stabilit pe termen lung. S-a ignorat insa rolul practicilor cutumiare acceptate ca „lege“ in relatiile dintre otomani si principatele tributare. Pe baza textelor juridico-religioase de natura islamica si a izvoarelor istorice (documente de cancelarie, tratate de pace si comert, corespondenta diplomatica, cronici etc.).
Din cuprins:
  • Ideologia „razboiului sfant“ la otomani;
  • Intelegerile de pace in teoria juridica si practica diplomatica otomana;
  • Dunarea, frontiera intre „Casa razboiului” si „Casa Islamului“;
  • „Inchinarea“ fata de Poarta otomana, intre mit si realitate;
  • De la „obiceiuri“ la „Capitulatii“;
  • Principatele tributare in sistemul pax ottomanica

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Razboi, pace si comert in Islam. Tarile Romane si dreptul otoman al popoarelor”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Magazinul nostru online percepe urmatoarele taxe de livrare a coletelor: POSTA ROMANA - 13.00 lei pentru o valoare mai mica de 150.00 lei Comanda in suma de peste 150.00 beneficiaza de livrare gratuita din partea noastra. DPD Curier - 19.90 lei pentru o valoare mai mica de 200.00 lei Comanda in suma de peste 200.00 lei beneficiaza de livrare gratuita din partea noastra. Refuză