Comanda carti online de la edituri romanesti si din strainatate.
Free Call 0268 411 986

Dacia preistorica

155.00 lei

Aceasta editie este o reproducere in facsimil a lucrarii „Dacia Preistorica” de Nicolae Densusianu aparuta prima data in Bucuresti la „Institutul de Arte Grafice Carol Gobl” – anul 1913.

1 în stoc

SKU: 9789739296335 Categorii: , Etichetă: Product ID: 8070

Descriere

 Fragment din volum:

    “Cu aceasta ajunge Densusianu la studiul originii metalurgiei. El scormoneste, la randul sau, toate textele vechi in aceasta privinta, legand studiul sau istoric de fapte precise, ca felul obiectelor de metal gasite in Dacia, natura minelor de cari puteau dispune ei si legendele locale, asa de insemnate prin trainicia si preciziunea lor.
    “Lucrarea minelor de arama in terile Daciei se reduce la timpuri preistorice foarte departate. Aici s’au descoperit si se gasesc in continuu adevarate tezaure, de obiecte, de arme si instrumente economice, lucrate din arama pura, mai multe ca in orice alta tara a Europei. Aici industria acestui metal era indigena. Arama era unul din metalele prin, excelenta ale Daciei. Aici a existat o epoca preistorica, numita din punct de vedere arheologic de arama, pe care n’au avut-o nici terile mediterane, nici cele de nord, nici cele din apusul Europei”.
    Personal afirm acelas lucru, bazat pe numeroase obiecte ce cunosc, facute in arama, gasite la noi sau in apropiere, in Serbia. Arata legatura intre numele de Chalybi, dat de Greci fabricantilor de fier din Scytia si vechiul cuvant pelasg Coliba de unde si termenul metalurgic Hutte; de asemenea legatura intre Telchini, lucratori de metale, si localitatea Telci de langa Rodna-veche. Celebrele mine de argint Alybe ale lui Homer nu sunt decat Albiile in Moldova, nu departe de localitatile Piciorul, Paraul si Piatra… argintariei”.
    Cand in Odisea, Minerva spune catre Telemach: «Am fost cu corabia, peste Marea Neagra, la Temesa dupa arama,» aceasta era tara numita in urma Castrum Temes, unde se afla cel putin Chalcis = Baia de arama a lui Stefan Bizantinul.
    Arata cat aur era in Dacia, unde intre altele aflam in legende ca:
    … noua mori in raurel,
    de macina aurel;
    noua mori pe sub pamant,
    da macina, la argint…
    si merge pana la epoca lui Traian, care a dus din Dacia la Roma 5.000.000 libre aur (peste 5 miliarde) si 10.000.000 libre argint (900.000.000) lei, afara bine inteles de alte obiecte uzuale facute din metale pretioase.”

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Dacia preistorica”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *